alexandertechnik-freiburg 4.jpg

Zdravlje kao struka

Institut za izobrazbu Alexander-Tehnike (Alexander-Technik Ausbildung Freiburg) osnovan je 1989 god. u Freiburgu - u prekrasnom Jugozapadu Njemačke – i odlikuje se dugogodišnjim iskustvom, intenzivnim angažmanom i dozrijelim kompetencijama na području somato-psihičke prakse i izobrazbe. Podružnica izobrazbe našeg instituta Alexander-Tehnike u Hrvatskoj nalazi se u pripremi. U međuvremenu nudimo intenzivne tečajeve u Zagrebu i Splitu što je češće moguće. Tečajevi se priznaju kao priprema za izobrazbu!

Mi cijenimo i njegujemo tradicionalnu umjetnost Alexander-Tehnike, a u istoj smo mjeri otvoreni i prema novim i inovativnim saznanjima s područja holističkih terapija.

Naš kredo je: podupirati i pomoći razvoj i optimalnu koordinaciju životne energije u ljudskom organizmu, želja i potreba za razvitkom i kontinuiranim učenjem u našem pozivu, kao i obaveza da naše znanje i iskustvo na najvišem nivou i sa najboljom kvalitetom dajemo dalje našim učenicima i studentima.

Kod nas ćete naći individualnu pratnju, vrednovanje i respekt za Vaše jedinstvene mogućnoxti razvoja, potporu i razumijevanje kod dubokih procesa unutrašnjeg rasta i razvitka, kao i temeljitu i solidnu uputu kako uz pomoć Alexander-Tehnike postići više lakoće, kvalitete i efektivnosti u svim područjima Vašeg života.

Naša Vas škola izobražava kvalificirano i po internacionalno priznatim kriterijima za jedan uzbudljiv i dinamičan poziv sa vrlo opširnim mogućnostima uporabe - u jednom vremenu i u jednom svijetu, u kome, kao još nikada do sada, dobra psihofizička koordinacija i zdravlje igraju sve važniju ulogu i od neprocijenjive su vrijednosti!

alexandertechnik-freiburg 20.jpg

Aranka Fortwängler  |  direktorica škole

 • voditeljica škole za izobrazbu Alexander-Tehnike u Freiburgu

 • studij muzike (flauta) u Zagrebu i Freiburgu

 • koncertantna, orkestralna i pedagoška djelatnost

 • izobrazba iz Alexander-Tehnike u Baselukod Yehude Kupermana (1979-1982)

 • stručne izobrazbe kod senior-učitelja Alexander-Tehnike iz prve generacije (izobraženih od F.M. Alexandra): Margareth Goldie, Marjorie Barlow, Shmuel Nelken

 • docent Alexander-Tehnike na Muzičkoj Akademiji Karlsruhe (1983-1991)

 • dugogodišnja voditeljica tečaja Alexander-Tehnike u Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Islandu, Irskoj

 • od 1986 voditeljica tečaja Alexander-Tehnike u Hrvatskoj (intenzivne radionice Alexander-Tehnike u Grožnjanu, Splitu, Zagrebu, Korčuli i Dubrovniku)

 • izobrazba iz Geštalt-terapije (1982-1985)

 • osnovala i vodi “Alexander-Technik Ausbildung Freiburg” od 1989

Hedda Mickausch  |  asistentica i ko-direktorica škole

 • fizioterapeutkinja od 1984

 • izobrazba iz Alexader-Tehnike u Freiburgu i Jeruzalemu (1989-1992)

 • terapeut Alexander-Tehnike na klinici za integrativnu medicinu u Essenu (2001-2004)

 • od 2005 terapeut Alexander-Tehnike u psihosomatskoj klinici Glottertal

 • od 2005 asistentica i ko-direktorica na “Alexander-Technik Ausbildung Freiburg”

 • učiteljica i voditeljica seminara iz Qui-Gonga

Ellen Mroß  |  asistentica škole

 • studij muzike (klavir) u Düsseldorfu sa umjetničkom i pedagoškom diplomom (1984)

 • izobrazba iz Alexander-Tehnike u Freiburgu (1989-1992)

 • profesorica klavira & Alexander-Tehnike sa težištem na radu sa odraslima

 • seminari Alexander-Tehnike u Južnoj i Sjevernoj Njemackoj kao i u Hrvatskoj (Split, Korčula)

 • dugogodišnja suradnica u školi za Alexander-Tehniku Freiburg, od 2007 kao asistentintica

 • prevodilački rad na tekstovima Alexander-Tehnike iz engleskoga


Povijest izobrazbe Alexander-Tehnike

F. M. Alexander M., koji se 1904. preselio iz Australije u Englesku i podučavao tamo svoju metodu s velikim uspjehom, započeo je u Londonu 1930. godine s prvim tečajem za izobrazbu učitelja Aleksander-Tehnike. Od tada se Aleksander-Tehnika proširila diljem svijeta. U većini zemalja postoje profesionalne udruge koje jamče potrebne standarde kvalitete (u Njemačkoj npr. profesionalno udruženje ATVD).

Organizacijski okvir i sadržaji izobrazbe

Izobrazba se temelji na smjernicama nacionalnih i međunarodnih udruženja F.M. Alexander-Tehnike i traje 1600 sati, raspodijeljenih na 3 do 4 godine. Nastava naše škole odvija se 4 radna dana, 3 do 4 sata dnevno. Praznici se temelje na općim blagdanima i prema uobičajenim školskim praznicima. Jednom ili dvaput godišnje radimo u formi intenzivnih vikenda, bilo u Freiburgu ili zajedno za drugim A.T. školama. Jedanput godišnje intenzivan je dan s moderatorkom škole Martinom Kunstwald iz Bremena.

Satnica & troškovi izobrazbe

Satnica: utorkom ujutro, srijedom ujutro, četvrtkom poslijepodne, petkom ujutro

Troškovi izobrazbe: 445.- € mjesečno (36 mjeseci) ili 350.- € mjesečno (48 mjeseci).

Izobrazba je prvenstveno praktično orijentirana, pri čemu se u praktičnom radu uvijek uključuju i teorijske osnove. Cilj izobrazbe je trenirati i razumijeti osnovne tehničke i obrazovne vještine koje su relevantne za rad učitelja Aleksander-Tehnike. Fokus je na radu na mentalnim uzorcima i navikama koje određuju kvalitetu naših pokreta, kao i rad na procesima našeg emocionalnog iskustva i naše percepcije.

Teorija i supervizija

Literatura - čitanje i komentiranje knjiga F.M. Aleksandra i drugih važnih autora Aleksander-Tehnike.

Anatomija - za A.T. važni sadržaji kao što su skeletna struktura, biomehanika pokreta, fiziologija disanja, itd.

Ortopedija / patologija - za A.T. relevantne kliničke slike i s time povezani riziko.

Osnovni pojmovi A.T.

Ostale teme - npr. životopis Aleksandra, povijest razvoja A.T., prezentacija srodnih disciplina, razvoj kretanja djeteta, percepcija kao preduvjet za nastavu itd.

Supervizija - studenti počinju sami davati lekcije u trećoj godini treninga. Svaki peti sat se odvija zajedno s izobraziteljem.

Završni rad - na završetku izobrazbe student priprema i prezentira detaljan završni rad. Tema i oblik mogu se slobodno odabrati.

Modaliteti primanja

Škola prima maksimalno 10 studenata. Kontaktirajte nas da biste saznali kada će sljedeća mjesta biti slobodna (vidi kontakt). Kandidati koji već imaju iskustva u Alexander-Tehnici preferirani su. Profesionalna izobrazba ili studij kao i znanje engleskog jezika su prednost za izobrazbu, ali ne i uvjet. Minimalna dob za izobrazbu je 21 godina. Svi interesenti trebaju uzeti nekoliko pojedinačnih lekcija kod nastavnika škole i također posjetiti grupnu nastavu škole. Odlučujuće za prijem je osobni kontakt i dobivena međusobna procjena mogućnosti otvorene i konstruktivne suradnje. Za sudjelovanje u radu škole posjetitelji plaćaju 25,- € po danu (3 sata). Ugovor o školovanju uređuje okvirne uvjete za izobrazbu. Studenti škole su članovi "Alexander-Technik-Verband Deutschland (ATVD) e.V" tijekom trajanja njihove obuke.

alexandertechnik-freiburg 12.jpg

Gostujući docenti koji su radili na našoj školi

Giora Pinkas (USA)
Walter Tschaikowski (DE)
Shmuel Nelken (ISR)
Cathy Madden (USA)
Jörg Aßhoff (DE)
Martina Kunstwald (DE)
Tommy Thompson (USA)
Dan Armon (ISR)
Daniel Süßtrunk (DE)
Uri Eshet (ISR)
Katrin Schmitt (DE)
Sylvia Wetz (FR)
Yael Tam (Israel)
Uli Bitter (DE)
Ralf Hiemisch (DE)
Alexander Farkas (USA)
Richard Brennan (IRL)
Dr. Wolfgang Steinmüller (DE)
Dr. Natalie Schradi (DE)